see. think. act.
Vesti (RS)

Vesti i Događaji

Saopštenja za javnost

Kompanija ZF Srbija i Formula student tim Drumska strela potpisali ugovor o generalnom sponzorstvu

6.11.2020.

 • Prvi put nakon deset godina postojanja srpski studentski tim pored formule sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem projektovaće i izraditi i električnu formulu.
 • Oba vozila biće prezentovana do kraja februara 2021.
 • Podrška kompanije ZF Srbija ambicioznom studentskom timu tokom 3 sezone, pored obezbeđenih finansijskih sredstava, podrazumeva i aktivnu profesionalnu tehničku i stručnu podršku, mentorstvo od strane iskusnih eksperata iz kompanije kao i pristup znanju, veštinama, opremi i tehnologiji kojom kompanija raspolaže i promociju projekta i tima.
 • ZF Srbija, lider u automobilskoj industriji, vodi se inovacijama i vizijom razvoja elektromobilnosti uz posebnu podršku mladim talentima, projektantima i inovatorima kroz ponudu radnih mesta budućnosti i potencijalom za globalnu karijeru.

Kompanija ZF Srbija i Student formula tim Drumska Strela potpisali su danas u svečanoj Sali Mašinskog Fakulteta Univerziteta u Begradu Ugovor o Generalnom sponzorstvu tima Drumska Strela za period od 3 godine. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su predstavnici kompanije ZF Srbija, predstavnici Mašinskog Fakulteta u Beogradu kao i tima Drumska Strela. U dobrom raspoloženju, pored formalnog dogovora učesnika, razmenjene su pozitivne poruke i zajednička vizija budućnosti i uspeha i istaknuti ambiciozni planovi i ciljevi mladog tima zaljubljenika u formulu.

Ulaskom u 11 sezonu, nakon aktivnih priprema i rada i tokom pandemije covid-19, kao primarni cilj ove sezone tim „Drumska Strela“ dao je sebi zadatak da postavi dugoročan i trajan sistem, koji će biti fundamentalna osnova za dalje generacije, da učvrsti odnose sa sponzorima, prijateljima projekta, domovima i fakultetima čiji su predstavnici- Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metarlurškog, FONa, Arhitektonskog, Ekonomskog i Vojne Akademije.

Ugovor su potpisali ispred kompanije ZF Srbija Direktori Michael Stauch i Milan Grujić, i Bogdan Čarapić Vođa tima Drumska Strela.

Iskreno me raduje da jedna od vodećih svetskih kompanija u auto industiji ZF, uvidi potencijal u studentima koji rade na projektu „Drumska Strela“, i da uz njihovu podršku i saradnju naša ideja o izradi prve električne formule postane realnost. Verujem da kroz ovakve korake, ova praktična škola za mlade sprske umove nastavlja da živi i mi nastavljamo da potvrdjujemo status najvećeg i najboljeg studentskog projekta Beograskog Univerziteta.“ rekao je Bogdan.

Uz ceremoniju potpsiivanja svi prisutni razmenili su čestitke i aktuelne pozitivne poruke podrške, iskazali zadovoljstvo dosadašnjiom I budućom saradnjom i sigurnost u ostvarenje zajedničkih ciljevima i razvoj novoih mogućnosti.

Mašinski fakultet je dom „Drumske Strele“ od početka projekta i veoma se ponosimo studentima, koji, kao članovi tima, na međunarodnim takmičenjima predstavljaju Srbiju i Univerzitet u Beogradu u najboljem svetlu. Projekat je veoma značajan za studente, jer imaju priliku da znanja stečena na fakultetu primene u izradi jednog realnog, ali vrlo kompleksnog proizvoda.

Sada, kada se od obrazovanja očekuje da podstiče inovativnost, kreativnost i preduzetničkih duh, želimo da vrhunskim teorijskim znanjima dodamo i praktične kompetencije i tzv. „meke veštine“, koje su u svetu rada sve više tražene.

Raduje me da vodeće svetske kompanije, kao što je ZF, prepoznaju fakultete tehničke grupacije kao mesto gde se obrazuju vrhunski inženjeri i što u Srbiju dolaze, ne samo sa proizvodnjom nego i sa razvojem. Upravo u tom domenu vidim prostor za dalje širenje saradnje sa kompanijom ZF.“ istakao je Dekan MFUB, Profesor doktor Radivoje M. Mitrović.

Nova divizija i promene u sastavu Upravnog odbora korporacije ZF: E-mobilnost je podržana kao jedna od glavnih grana poslovanja korporacije ZF

29.7.2020.

 • Nadzorni odbor je odobrio osnivanje nove divizije za električne pogonske grupe namenjene putničkim vozilima.
 • Krajem 2020. godine Mihael Hankel odlazi u penziju nakon 17 godina rada za ZF.
 • Štefan fon Šukman će postati član Upravnog odbora od 1. januara 2021. godine.

Fridrihshafen, Nemačka: Nadzorni odbor korporacije ZF je na današnjem redovnom zasedanju imenovao Štefana fon Šukmana (46), koji trenutno rukovodi Divizijom za pogonsku tehnologiju putničkih vozila, za novog člana Upravnog odbora korporacije. On će na toj poziciji naslediti Mihaela Hankela (63) počev od 1. januara 2021. godine. Nakon 17 godina uspešnog rada za korporaciju Hankel će se povući u penziju. Nadzorni odbor je takođe odlučio da se od prvobitne Divizije za pogonsku tehnologiju putničkih vozila i Divizije za e-mobilnost formira nova divizija kako bi se pod istim krovom kupcima ponudila električna rešenja pogonskih sistema. ZF ubuduće više neće razvijati komponente za motorone pogone sa unutrašnjim sagorevanjem već će se umesto toga fokusirati na širok dijapazon priključnih "plug-in" hibrida i isključivo električna vozila.

Štefan fon Šukman rukovodi od jeseni 2018. godine Divizijom za pogonsku tehnologiju putničkih vozila sa sedištem u nemačkom Zarbrikenu. Nakon završenih studija poslovne administracije, on je 2003. godine započeo svoju karijeru u ZF grupi i bio je na različitim rukovodećim pozicijama, uključujući poziciju komercijalnog direktora kompanije "ZF upravljački sistemi motornih vozila" sa sedištem u mađarskom Egeru kao i poziciju glavnog menadžera Poslovne jedinice za globalni aftermarket i male serije u okviru kompanije "ZF upravljački sistemi" iz Švebiš Gmunda u Nemačkoj. Tokom 2015. godine fon Šukman je prešao u Diviziju za pogonsku tehnologiju putničkih vozila gde je preuzeo poziciju starijeg potpredsednika resora finansija, kontrole, IT i upravljanja procesima pre nego što postao glavni menadžer divizije.

Imenovanje fon Šukmana za člana Upravnog odbora korporacije ZF počev od 1. januara 2021. godine se podudara sa značajnim strukturalnim promenama unutar same grupe. U istom tom periodu će se od postojećih dvaju divizija - "Pogonske tehnologije putničkih vozila" i "E-mobilnost" - formirati jedna, nova divizija. Ovim korakom će ZF objediniti svoje kompetencije s ciljem da bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, poboljša pristupačnosti kupcima i dodatno ubrza proces transformisanja pogonskih motora u priključne ("plug-in") hibride i električne pogonske grupe. Ubuduće ZF više neće razvijati komponente za isključivo motore sa sagorevanjem.

"Sa Štefanom Šukmanom kao rukovodiocem nove divizije i članom Upravnog odbora, stekli smo lidera iz naših sopstvenih redova koji izuzetno dobro poznaje sektor pogonske tehnologije za automobile. On će ojačati poziciju ZF-a u oblasti e-mobilnosti", izjavio je dr inž. nauka Franc-Jozef Pefgen, predsednik Nadzornog odbora korporacije ZF.

Odavanje priznanja Mihaelu Hankelu

Dr Pefgen se zahvalio Mihaelu Hankelu koji će 31. decembra 2020. napustiti Upravni odbor korporacije ZF-a na dugogodišnjoj posvećenosti: "Mihael Hankel je uspešno doprineo preorijentisanju cele grupe. Pokazao je izuzetnu posvećenost digitalizaciji proizvodnje u ZF-u uvođenjem pametnih industrijskih aplikacija. Njegova zasluga je to što je širom sveta uveden ZF proizvodni sistem. On je takođe izuzetno doprineo činjenici da ZF danas poseduje globalno efikasnu proizvodnu mrežu. U ime korporacije mu želimo sve najbolje u budućnosti."

Mihael Hankel je 2003. godine primljen u Upravni odbor nekadašnje kompanije ZF Sachs AG u Švajnfurtu gde je rukovodio Divizijom za šasije. 2007. godine je postao predsednik Upravnog odbora kompanije "ZF Lenksisteme GmbH" ("ZF upravljački sistemi") u nemačkom Švebiš Gmundu. Od 2013. godine Mihael Hankel je član Upravnog odbora korporacije ZF gde je odgovoran za divizije "Pogonska tehnologija putničkih vozila" i "E-mobilnost", korporativnu proizvodnju i upravljanje ključnim kupcima putničkih vozila u Evropi i Severnoj Americi.

ZF razvija diviziju E-Mobility

7.6.2019.

 • Nova upravna zgrada sa korporativnom centralom, istraživanjem i razvojem izgrađena je u sedištu divizije u Švajnfurtu
 • Globalna proizvodna mreža za električne pogone proširena je novim lokacijama u Srbiji i Kini
 • Švajnfurt/ Fridrihshafen: Više prostora za elektromobilnost: ZF Friedrichshafen AG proširuje svoju diviziju E-mobilty novim objektima i lokacijama. U petak je tehnološka kompanija otvorila novu zgradu za administraciju, istraživanje i razvoj i prodaju u sedištu divizije u Švajnfurtu. U Pančevu u blizini srpske prestonice Beograda, novo postrojenje za električne pogone počeće da radi sledeće nedelje.

„Potražnja za električnim pogonima je izuzetno porasla“, rekao je Michael Hankel, član upravnog odbora ZF-a odgovoran za područja kao što su električna mobilnost i korporativna proizvodnja. „Zbog toga smo značajno investirali baš u ovu diviziju, stvarajući atraktivne mogućnosti za zapošljavanja i povećane proizvodne kapacitete. Elektromobilnošću ZF trasira put za inovativna rešenja sledeće generacije mobilnosti i doprinosi smanjenju globalne emisije gasova“. Elektromobilnost, kontrola kretanja vozila, potpuno automatizovana vožnja i integrisana bezbednost su četiri tehnološka stuba koji podržavaju ZF-ovu strategiju „Sledeća generacija mobilnosti“.

Savremeni koncept kancelarije

ZF je u novoj upravnoj zgradi u Švajnfurtu obezbedio prostor za oko 520 zaposlenih. Radni prostori bazirani su na ZF-ovom konceptu office 3.0, koji omogućava fleksibilan i projektno orijentisan rad i olakšava komunikaciju zaposlenih. „Ovaj savremeni kancelarijski koncept kreira prijatno multifunkcionalno radno okruženje. Koncept je kreiran uz sagledavanje realne transformaciju u poslovnom svetu, u kome dominira agilnost i digitalizacija. Želimo da našim izvanrednim zaposlenima pružimo izvanredno mesto za rad, “komentarisao je Jorg Grotendorst, rukovodilac divizije E-Mobility. U zgradi od 30 miliona evra takođe je smešteno 16 test klupa i punktova za čekiranje koji se mogu koristiti za testiranje električnih i hibridnih pogona i njihovih komponenti.

Sa više od 9.400 zaposlenih, Švajnfurt je jedna od najvećih ZF lokacija na svetu. ZF je takođe najveći poslodavac u regiji Donja Frankonija. Pored divizije E-mobility osnovane 2016. godine, ZF i divizijom Aftermarket za proizvodnju i distribuciju rezervnoh delova takođe upravlja iz Švajnfurta.

Nove lokacije za proizvodne objekte za električne pogone

ZF takođe proširuje diviziju E-mobility i povećava sopstvene proizvodne kapacitete na još dve lokacije. Naredne nedelje, nakon samo godinu dana građevinskih radova, novo pančevačko postrojenje pušta se u rad. U fabrici, smeštenoj 14 kilometara severoistočno od srpske prestonice Beograda, ZF će prvenstveno proizvoditi električne motore, generatore za hibridne i električne pogone, selektore prenosa i mikroprekidače. Ova lokacija se već i proširuje kako bi se zadovoljila velika potražnja za novim proizvodima. Oko 1000 zaposlenih trebalo bi da radi na lokaciji u budućnosti. Trenutno se gradi još jedna lokacija za proizvodnju električnih pogona u Hangdžouu, južno od Šangaja u Kini. Ova fabrika treba da počne sa radom sledeće godine.

Član upravnog odbora ZF Michael Hankel rekao je: „Želimo da ponudimo našim kupcima izvanredna tehnološka rešenja. Da biste bili dugoročno uspešni, potrebno je da pametno upravljamo troškovoma kao i da predvodimo industriju u tehnološkim onovacijama. Te ciljeve možemo ostavroto visokim stepenom posvećenosti koji pokazuju naši zaposleni i zahvaljujući našoj globalnoj proizvodnoj mreži. Naš pristup obezbeđuje nam uravnoteženo prisustvo u različitim regionima, što zauzvrat omogućava da budemo blizu svojih kupaca i kreiramo konkurentne strukture troškova. “

ZF investira u proširenje proizvodnih kapaciteta u oblasti elektromobilnosti

11.4.2018.

 • ZF divizija E-mobility gradi novi proizvodni pogon u Pančevu u Srbiji
 • Nova fabrika proizvodiće električne i hibridne pogonske sisteme
 • Početak proizvodnje planiran je za 2019. godinu

Friedrichshafen: ZF divizija E-mobility proširiće svoje proizvodne kapacitete u domenu proizvoda iz segmenta električne mobilnosti izgradnjom novog proizvodnog pogona u srpskom gradu Pančevu. Kompanija planara da u ovaj projekat uloži više od 100 miliona evra.

„Potražnja na tržištu za našim elektromotorima i električnim pogonima se dinamično razvija“, rekao je Michael Hankel, član upravnog odbora ZF Friedrichshafen AG, odgovoran za proizvodnju i elektromobilnost. „Budući da su vozila sa hibridnim i potpuno električnim pogonima budućnost automobilske industuje i da će postati uobičajena, prilagođavamo svoju globalnu proizvodnu mrežu kako bi adekvatno odgovorili na porast potražnje“

Proširenje proizvodnih kapaciteta

Izgradnja nove fabrike ZF u Pančevu, smeštenoj 14 kilometara severoistočno od glavnog grada Srbije, Beograda, trebalo bi da počne u junu 2018. Od početka od 2019. godine, ova fabrika, koja se prostire na više od 20.000 kvadratnih metara, biće usredsređena na proizvodnju elektromotora i generatora za hibridne i električne pogone kao i ručice birača menjača i mikroprekidača. ZF ulaže ukupno više od 100 miliona evra u izgradnju novog aitomatizovanog postrojenja. Dugoročno, lokacija ZF Pančevo zapošljavaće viđe od 1.000 ljudi.

Globalna saopštenja za javnost

Ukoliko želite da čitate više o ZF