Big in the City ZF Advanced Urban Vehicle

Uiterst wendbaar, lokaal emissievrij, en interactief met bestuurder en omgeving: de Advanced Urban Vehicle vormt voor ZF het bewijs van de mogelijkheden van intelligente interactie tussen chassis, aandrijving en de hulpsystemen van de bestuurder, en presenteert het een exemplarische oplossing voor individueel stedelijk vervoer binnen het segment van kleine middenklassers en stadsauto's.

De technologie in detail

Herkend, ingetoetst, geparkeerd: Smart Parking Assist van ZF

Het systeem assisteert de bestuurder niet alleen bij het herkennen van geschikte parkeerplaatsen, maar kan het voertuig ook parallel, of haaks op de rijrichting inparkeren.

De parkeerassistent betrekt zijn informatie van twaalf ultrasoonsensoren en twee infraroodsensoren aan de voorkant, achterkant en zijkanten van het voertuig; deze sensoren bieden hulp bij het vinden van een geschikte parkeerplaats. De besturingselektronica verwerkt de informatie en regelt alle systemen die betrokken zijn bij de parkeerfunctie – bijvoorbeeld, de elektrische aandrijving en de benodigde stuurhoek die de elektrische besturing moet kiezen.

De bestuurder kan tijdens het parkeren via het beeldscherm in de cockpit met het voertuig communiceren, of met behulp van een app op een mobiel apparaat, b.v. een smartwatch, de parkeerfunctie op afstand activeren. De Advanced Urban Vehicle zoekt dan stapvoets naar een geschikte plek en start het inparkeren zelfstandig.

Bestuurders-ervaringen in de cloud: ZF PreVision Cloud Assist

In de Advanced Urban Vehicle zorgt de cloud-gebaseerde assistentiefunctie ZF PreVision Cloud Assist voor een maximaal bereik en veiligheid.

In tegenstelling tot GPS-systemen houdt de conceptstudie van ZF niet alleen rekening met geometrische gegevens en informatie over de maximaal toegestane snelheid, maar het systeem onthoudt van elke rit gegevens als locatie van het voertuig, actuele snelheid, en zij- en voorwaartse acceleratie en slaat deze op in de cloud.

Als de bestuurder opnieuw dezelfde route rijdt, berekent het systeem de optimale snelheid voor een naderende bocht op grond van deze gegevens. De assistentiefunctie zorgt ervoor dat voor de bocht tijdig gas wordt teruggenomen zodat deze kan worden genomen zonder mechanisch af te remmen. Dat ontziet niet alleen de accu en het remsysteem van het voertuig, maar het zorgt ook, vooral in onoverzichtelijke bochten, voor meer veiligheid.

Geheel elektrisch: de eTB achteras aandrijving

In de Advanced Urban Vehicle is het de eTB (electric Twist Beam) torsie-achteras, waaraan bij het linker- en rechterwiel een compacte aandrijfeenheid met een vermogen van elk 40 kilowatt is gemonteerd, die de aandrijving verzorgt. Bij een as-koppel van 1 400 Nm en maximaal 21 000 toeren per minuut, bereikt het specifiek voor het stadsverkeer ontworpen voertuig een topsnelheid van 150 kilometer per uur.

Ook de vooras is bijzonder innovatief

Stuurhoeken tot 75 graden zorgen voor een aanzienlijk verbeterde souplesse en wendbaarheid van het prototype. Dit chassisconcept beperkt het aantal stuurbewegingen tijdens het parkeren aanzienlijk en zorgt er zo vooral voor dat de stadsauto veel wendbaarder is: dankzij de de grotere wieluitslag is de diameter van de draaicirkel van de Advanced Urban Vehicle minder dan 6,50 meter.

De stuurbewegingen aan de vooras worden ondersteund door het Torque Vectoring System van de achteras-aandrijving die het vermogen variabel over de beide achterwielen verdeelt en het wegrijden met een dergelijke wieluitslag mogelijk maakt.

Communicatie via het stuurwiel

De bestuurder wordt te allen tijde geattendeerd op de interventie van PreVision Cloud Assist. Het multifunctionele stuurwiel dat door ZF in de Advanced Urban Vehicle wordt gebruikt, beschikt over een Organic Light-Emitting Diode (OLED) display die voor de bestuurder duidelijk zichtbaar in de stuurwielrand is gemonteerd. Het kan een aantal zaken weergeven, bijvoorbeeld de mate waarin het assistentiesysteem het aandrijfkoppel reduceert voordat een scherpe bocht wordt genomen, of weer beschikbaar stelt nadat de bocht is genomen.

Maar de bestuurder staat ook in direct contact met de Advanced Urban Vehicle via het hands-on detection (HOD) systeem. Het capacitieve systeem bedekt het grootste deel van het stuurwiel en detecteert het contact van de handen van de bestuurder aan het stuurwiel. De in het stuur verwerkte elektronische regeleenheid converteert de uitkomst in een digitaal signaal en stuurt dat via het Local Interconnect Network (LIN) naar het voertuig. Afhankelijk van de situatie, attendeert het de bestuurder of activeert het de beschikbare assistentiesystemen.