ZF Services in NederlandHistorie

Van Wervo N.V. naar ZF Services Nederland B.V. Deel 1: 1952 - 1967

In de vijftiger jaren was garage Wervo N.V., gevestigd aan de Laan van Meerdervoort 52c in Den Haag, importeur van onder meer Hanomag Diesel Bestelwagens en Amstrong Siddeley personenauto’s.

Op 21 juli 1952 is door de directeuren van de Wervo N.V, Teije Rodenhuis en Anton Sijnja een vennootschap opgericht met de naam N.V. Ingenieursbureau “Media”.

Deze vennootschap had tot doel het importeren, aan- en verkopen, alsook het fabriceren van onderdelen voor automobielen, motorrijwielen, tractoren, verbrandingsmotoren. Ook het vertegenwoordigen van binnen- en buitenlandse fabrieken en handelaren alsmede het drijven van agentuur en commissiehandel behoorde tot de doelstellingen. De directie bestond uit de heer Sijnja, commercieel directeur. De heren Rodenhuis en Paris als technisch directeur en heer Pasman was als commissaris benoemd. In oktober 1952 werd de naam gewijzigd in N.V. Technisch Bureau Media.

Technisch Bureau Media startte in de Nassau Ouwerkerkstraat en verhuisde later naar de Leeghwaterstraat op het toenmalige industrieterrein van Den Haag. In 1965 werd een nieuw pand betrokken aan de Treubstraat 31 in Rijswijk op het industrieterrein Plaspoelpolder. Inmiddels was de voertuigimport afgestoten en waren daarvoor de producten ADE uitlaatremmen, Algas LPG carburatie apparatuur, Impco gascarburatie apparatuur, Kugelfischer inspuitapparatuur, Petri stuurwielen, Schindler cv pompen, en ZF transmissies, assen, scheepskeerkoppelingen, stuurinrichtingen en stuuroliepompen in de plaats gekomen. ZF klanten uit die periode waren ondermeer DAF, Terberg, Ginaf, Agam, Beers, Den Oudsten, ETI, Hainje, Hendré, Hogra, Mimiasie, Motorkracht, Nebim, Spijkstaal, van Gorp en Verheul.

Van Wervo N.V. naar ZF Services Nederland B.V. Deel 2: 1967 – 1982

Vanuit de nieuwe locatie in de Treubstraat werden de klanten bediend en de firma legde zich naast verkoop ook toe op assemblage en inbouw van gasinstallaties en reparatie van ZF producten. In de werkplaats, voorzien van een garageput kon ook aan voertuigen gewerkt worden. Binnen Media werd het eerste mechanische administratiesysteem ingevoerd. Van ieder magazijnonderdeel was een ponskaart aanwezig, welke met een ponskaartleesmachine verwerkt kon worden. De afdeling publiciteit maakte eigen productfilms en verzorgde lezingen bij diverse doelgroepen. Als activiteit voor de klanten werden de inmiddels legendarische zeevis-uitjes georganiseerd.

In het jaar 1977 werd het 25-jarig bedrijfsjubileum gevierd met een reis voor het voltallige personeel naar Parijs. Twee van de medewerkers van het eerste uur, de heren Sijnja en Paris vierden ook hun persoonlijk ambtsjubileum. Voor de Kugelfischer diesel- en benzine inspuitapparatuur werd een testbank aangeschaft. In deze periode werden ook de legendarische Ecosplit transmissies voor vrachtauto’s en de Ecomat transmissies voor bussen en speciale voertuigen door ZF ontwikkeld en in de markt gezet. Voor het grondverzet werden vanuit ZF Passau de eerste WG-powershift transmissies gefabriceerd, als opvolger van de PW-transmissies. Het personeelsbestand bij Media groeide sterk, men profileerde zich vooral als systeemleverancier van meerdere producten voor de voertuig- en interntransportmarkt.

Van Wervo N.V. naar ZF Services Nederland B.V. Deel 3: 1982 – 1997

Media kenmerkte zich door een hechte groep van medewerkers. Dit kwam vooral tot uiting in een groot aantal jubilea, hetgeen vandaag de dag bij ZF Services Nederland B.V. nog steeds het geval is. Men bleef echter niet stilstaan, in deze periode deed ook – naast het oude vertrouwde AS 400 systeem – de eerste personal computer zijn intrede. Als trouw RAI lid, was Media op iedere BedrijfsautoRAI present. In 1992 bereikte de heer A. Paris na veertig dienstjaren zijn pensioengerechtigde leeftijd en werd de leiding overgenomen door de heer R. Frings.

In deze periode nam ZF Friedrichshafen AG een meerderheidsbelang in Technisch Bureau Media, waaruit ZF Nederland B.V. ontstond. De overige activiteiten, buiten ZF, bleven bij Media. Eveneens in deze periode werden de eerste initiatieven gestart voor een ISO certificering, welke in 1995 met positief resultaat werd behaald.

ZF 60 jaar In Nederland Deel 4: 1997 – 2012

Hanomag 1952 - Wervo

September 2001 vond een directiewisseling plaats en is onze huidige directeur Sander Peeters aangesteld.

Door groeiende activiteiten groeide de firma uit z’n jasje. Het pand aan de Treubstraat in Rijswijk werd te klein. In Delfgauw werd aan de Distributieweg een geschikte locatie gevonden om een modern bedrijfspand te bouwen, dat voldeed aan alle eisen en voorzien was van alle gemakken.

Eind 2002 was de verhuizing een feit en op 13 december van dat jaar is de opening groots gevierd. Sindsdien is ZF in Nederland hier naar volle tevredenheid gevestigd.

In januari 2011 is de interne structuur bij ZF Friedrichshafen AG gewijzigd in vier operationele Divisies, met als gevolg dat ZF Nederland B.V. onder de divisie Services valt en de naam gewijzigd werd in ZF Services Nederland B.V.

Het jubileumjaar 2012, waarin ZF 60 jaar vertegenwoordigd is in Nederland, was de aanleiding voor deze terugblik. Voor de toekomst is ZF toegerust met een aantal innovatieve producten, zoals de nieuwe “Traxon” transmissieserie, “Ecolife” volautomaten, het onafhankelijke digitale informatieplatform “Openmatics” en diverse Hybride producten zowel voor de personenauto-, bedrijfswagen- als de grondverzetmarkt. Met onze door ZF getrainde en goed gemotiveerde medewerkers zien wij dan ook de volgende 60 jaar met vertrouwen tegemoet.

Contact

Meer informatie:

ZF Services Nederland B.V.
Postbus 557
2600 AN DELFT

Distributieweg 7
2645 EG DELFGAUW

T 015 27 02 350
F 015 27 02 351
E nlinfo@zf.com