Geworteld in TraditiesZF In Tijden Van Verandering

Honderd jaar geleden werd "Zahnradfabrik GmbH" opgericht. In een bewogen geschiedenis heeft ZF haar ondernemingskansen gegrepen en zich ontwikkeld tot een toonaangevend technologisch bedrijf in aandrijflijn- en chassistechniek.

Innovatie versus traditie

ZF heeft een voortdurende groei doorgemaakt: vanaf het begin als fabrikant van tandwielen en transmissies voor Zeppelin luchtschepen tot haar huidige vorm als één van de grote internationale leveranciers van aandrijflijn- en chassistechniek. Sinds haar oprichting in 1915 heeft het talloze voertuigen voor een verscheidenheid aan klanten eerst uitgerust met transmissies en meer recentelijk met stuursystemen, differentiëlen en ook assen. Aston Martin, BMW, Maserati, MAN, Mercedes-Benz - ZF stond niet alleen aan de basis van haar eigen verleden, maar ook aan dat van vele andere automobielfabrikanten door vorm te geven aan de ontwikkeling en de producten van deze gerenommeerde fabrikanten. Het zijn altijd de technici van ZF geweest die zowel de serieproductie als de autoracesport naar een hoger niveau hebben getild door de inzet van hun innovatief vermogen, expertise op het gebied van high-tech materialen en het voortdurend verfijnen van productiemethoden.

Van tractoren tot helikopters

Ze zijn dan misschien oud, maar nog niet rijp voor de sloop: klassieke voertuigen, van tractoren en helikopters tot motorjachten en sportwagens, fascineren meer mensen dan alleen de fans van oldtimers. Met het uitgebreide Group Archive en de voortdurend groeiende Historische Collectie, is ZF conservator van een schat aan technologische geschiedenis. Tegenwoordig, omvat de collectie voertuigen bijvoorbeeld een Magirus brandweerwagen uit 1940 met een ZF standaard transmissie; een Porsche Diesel Junior tractor uit 1957 met een ZF A 4 tractortransmissie; een BMW 2000 C uit 1967 met de eerste ZF automatische transmissie voor auto's, de 3 HP 12, met de ZF worm-rol-besturing; en een Alfa Romeo Montreal uit 1973 met een ZF 5-traps handgeschakelde transmissie en sperdifferentieel.

ZF: Technologisch topkwaliteitsmerk

ZF waardeert het vertrouwen van haar klanten, zakenpartners en werknemers, en vertegenwoordigt met trots technische deskundigheid, kwaliteit en service. Alleen door hulde te betuigen aan de tradities en historie van het bedrijf komt het merk ZF tot leven, en wat het hart sneller doet kloppen is ons enthousiasme – inderdaad, onze ongekende fascinatie – voor technologie. Geheel in lijn met onze traditie nemen we dus die extra stap: naast de documentatie van onze bedrijfsgeschiedenis en het behoud van technologische mijlpalen, denken wij bij ZF ook aan tradities in de praktijk. Onder het kopje ZF Tradition, bieden wij eigenaars van oldtimers met onderdelen van ZF een centraal contactpunt voor hun vragen en problemen, en helpen we liefhebbers van klassieke voertuigen met technische informatie, reparatieadvies en reserveonderdelen.

Mijlpalen

1910s

1915

In 1902, aan het begin van het automobiel tijdperk, ging een ingenieur met pioniersgeest, genaamd Alfred Soden, aan de slag bij Daimler in Stuttgart als plaatsvervangend bedrijfsleider. Desondanks vertrok hij bij Daimler in 1906 om bij MAN (Vogelmotor) te gaan werken. Op reis naar het Bodenmeer, ontmoette Soden Graaf Zeppelin die hem bekend maakte met luchtvaarttechnologie, wat hem zo fascineerde dat hij na aanvankelijke twijfels, solliciteerde naar een baan bij Zeppelin. Soden's inspanningen hadden succes en in 1910 werd hij directeur van de testfaciliteit. In het kader van de pogingen van het bedrijf om de luchtvaartmotoren te optimaliseren nam Soden contact op met een expert op het gebied van tandwielen, de Zwitserse ingenieur Max Maag, die een speciale slijpmethode had ontwikkeld voor tandwielen. ZF werd vervolgens opgericht in 1915, waarbij ook Maag en Alfred Colsman van de partij waren, de laatstgenoemde was verantwoordelijk voor de commerciële kant van de zaak.

1917

Het merk ZF werd geregistreerd en het eerste logo werd ontworpen.

1919/20

ZF produceerde de eerste transmissies voor personenauto's: de 8 HP transmissie en de transmissie van het type hefboomoverbrenging.

1920s

1921

De mede-oprichter van ZF, Alfred Graf von Soden-Fraunhofen, presenteerde aan de experts uit de industrie een transmissie met vier versnellingen, die naar hem werd genoemd. Hoewel het product baanbrekende technische eigenschappen had, bleek de commerciële doorbraak ervan moeilijk te realiseren. De gepassioneerde ingenieur had de transmissie zelfs getest, terwijl hij met zijn gezin op zondag uitstapjes maakte.

Het bedrijf veranderde van vennootschapsvorm en werd omgezet in een naamloze vennootschap en werd op 24 juni 1921 in het handelsregister geregistreerd.

1925

ZF onthulde zijn innovatieve standaard transmissie op de Berlijnse Motor Tentoonstelling in 1925. Het modulaire ontwerp was compatibel met diverse automodellen, waardoor deze efficiënter was dan ieder ander tot dan toe beschikbaar transmissietype. Met het succes van de standaard transmissie, lukte het ZF een blijvende doorbraak in de automotive markt te realiseren.

1926

ZF opende een fabriek in Berlijn (Duitsland) - haar eerste dochteronderneming begon met de productie.

1929

Rijden met storend lawaai werd een thema uit het verleden met de introductie van de Aphon transmissie, die vanaf 1930 voor het eerst was uitgerust met een synchronisator.

1930s

1932

In 1932 verwierf ZF een octrooi dat eigendom was van de Amerikaanse firma Ross voor de bouw van stuursystemen. Het bedrijf verkocht 10 000 stuursystemen in het eerste jaar waarin ze gebouwd werden, waardoor men een stevige positie verwierf in dit nieuwe business segment.

1934

Een volledig gesynchroniseerde transmissie voor personenauto's (BMW, Mercedes, Horch) werd op de markt gelanceerd, met een conus synchronisator met optimale synchronisatie.

1937

De herbewapening door de Nazi-regering vergrootte het aantal orders bij ZF, waardoor na het openen van de vestiging in Schwäbisch-Gmünd in 1937 de productiecapaciteit werd uitgebreid. Destijds werd er bij ZF even weinig openlijk weerstand geboden aan de Nazi's als elders.

ZF lanceerde zijn eerste tractortransmissie met het A 12 systeem.

1940s

1945ff.

Tijdens de wederopbouw, bundelden diverse medewerkers van ZF hun krachten, inclusief directeur Albert Maier, en het lukte hen om een nieuwe fabriek op te zetten in Friedrichshafen, waarmee de basis werd gelegd voor het volgende hoofdstuk van de geschiedenis van het bedrijf na de oorlog. Aanvankelijk produceerden of repareerden de medewerkers huishoudelijke apparaten zoals 'Spaetzle'-persen en vleesmolens in hal 5, het enige gedeelte van de fabriek dat overeind was gebleven. Dit werd mogelijk gemaakt door intensieve onderhandelingen tussen de Franse bezetter en de medewerkers van ZF, waaronder Maier, Pirker, Metzger en Mühlhäuser, gezien de Fransen oorspronkelijk van plan waren om de fabriek te ontmantelen. Tevens werd in deze periode ZF Passau GmbH opgericht.

1946

Albert Maier ontwierp een 2-zits semi-compacte auto - de Champion - om tegemoet te komen aan de mobiliteitsbehoefte van de na-oorlogse maatschappij.

1950s

1950

Dr. Albert Maier

In Augustus gaven de Franse autoriteiten toestemming om ZF-aandelen over te dragen: 89,8 procent van de ZF-aandelen gingen over naar de Zeppelin Stichting (Gemeente Friedrichshafen van 1947), 6,2 procent naar Brandenstein-Zeppelin en Zeppelin-Erbengemeinschaft (tot 1990), 4 procent naar Maag Zahnräder und Maschinen AG (tot 1989). Tijdens de tweede vergadering van de Raad van Commissarissen werden Albert Maier en Robert Pirker officieel benoemd als bestuurders; plaatsvervangende bestuursleden waren onder anderen Konstantin Schmäh en Ekart Graf van Soden-Fraunhofen; Burgemeester Dr. Max Grünbeck werd benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen.

1958

Het Duitse "Economische Wonder" kwam aan het einde van de jaren 50 op gang, toen bedrijven een begin maakten met de export naar internationale markten. Dat gold ook voor Zahnradfabrik Friedrichshafen, die ZF do Brasil oprichtte – een transmissie- en versnellingsbakfabriek gevestigd in São Caetano do Sul in Brazilië – op 15 augustus 1958. Voor sommige ZF-medewerkers en hun gezinnen die in 1959 naar Brazilië vertrokken om de installatie van de machines in de fabriek en de productie te begeleiden, markeerde het vertrek bij het Bodenmeer het eerste hoofdstuk van de toekomst van het bedrijf en een groot avontuur in de Nieuwe Wereld. De eerste etappe van hun reis ging per koets naar Genua (Italië) en van daaruit per schip naar Rio de Janeiro (Brazilië).

1959

Er kwam een grote order binnen van Auto Union (DB meerderheidsaandeelhouder, gestart in 1958, DKW onder licentie gebouwd in São Paulo door Vemag), in-house productontwikkelingen en bottlenecks in de capaciteit leidden tot het openen van fabriek 2, de hoofdproductie bleef tot 1965 in hal 1. De productie van de 3 PK 12 werd hier gestart.

1960s

1960

Voor de film “On Her Majesty's Service,” waren de Aston Martin sportwagens die door James Bond 007 werden bestuurd, uitgerust met ZF transmissies.

1960-1963

ZF maakte een bewuste keuze door een nieuw productsegment te ontwikkelen: assen en transmissies voor landbouwmachines.

1961

ZF ging een samenwerkingsverband aan met het Britse Formule 1 team Lotus. Van 1961 tot 1968, voorzag ZF het team van transmissies en begeleidde hen persoonlijk in Friedrichshafen (Duitsland) na iedere race. Deze samenwerking bleek zo succesvol dat de legendarische Lotus-coureur Jim Clark in 1968 meerdere Grand Prix-races won en zelfs wereldkampioen werd, wat ZF een wereldberoemde status opleverde in motorsportkringen. De ZF transmissie die in de Lotus werd gebruikt, was een verbeterde versie van een 4-traps standaard transmissie.

1965

In 1965, werd de eerste automatische transmissie voor personenauto's van ZF, de 3 HP 12, als standaard transmissie bij BMW en Peugeot gebruikt. De chef van de ontwikkelingsafdeling bij de Franse fabrikant, Jacques Desbois, ondersteunde de aankoop van de ZF transmissie. Dit was vooral te danken aan het feit dat hij als buitenlandse arbeider in Friedrichshafen (Duitsland) werkzaam was geweest tijdens de oorlog, en ondanks de enorm moeilijke omstandigheden had Desbois zijn vroegere collega Otto Schwab niet vergeten, die later de vader van de ZF automatische transmissie zou worden. Hansjörg Dach en Otto Schwab ontwikkelden in het geheim de eerste automatische transmissie bij ZF. Zij hadden vroegtijdig het potentieel van het product onderkend voor de Europese markt en profiteerden van hun kennis bij de verdere ontwikkeling van de bestaande technologie. Dat vormde de basis voor het huidige wereldwijde succes van de ZF automatische transmissies in de automotive markt.

ZF werd 50 en werd de grootste onafhankelijke Europese onderneming die gespecialiseerd is in aandrijftechniek en stuursysteemtechniek.

1970s

1970

Aan het einde van de jaren 50 hervatte ZF de ontwikkeling van aandrijftechniek voor luchtvaarttoepassingen. In 1970 werd er een belangrijke mijlpaal bereikt op dit traditionele vlak met de BO 105 helikopter van MBB. Het was de eerste in serie geproduceerde helikopter die in Duitsland werd ontwikkeld en was uitgerust met een ZF FS 72 transmissiesysteem. Het product van ZF voldeed aan de hoge eisen inzake kwaliteit, precisie en gewicht.

1972

Voor de film “On Her Majesty's Service,” waren de Aston Martin sportwagens die door James Bond 007 werden bestuurd, uitgerust met ZF transmissies.

1977

De serieproductie van de Ecomat ging van start. In 1981, werden er voor het eerst microcomputers gebruikt voor de besturing van de transmissie in de Ecomat. Deze innovatieve technologie was gebaseerd op een microcomputer controller, die in het geheim was ontwikkeld door dhr. Schwarz en een collega.

1979

ZF ging vervolgens zaken doen in de Verenigde Staten door een 100% dochteronderneming, ZF of North America Inc., in Chicago op te richten

1980s

1980

ZF Japan werd opgericht in Tokio als vertegenwoordiging van het concern in het Verre Oosten.

Na vier jaar ontwikkelingswerk, was de ZF-Ecosplit transmissie voor zware bedrijfsvoertuigen gereed voor serieproductie. Het vormde de ruggengraat van de productie in Friedrichshafen en werd één van de meest succesvolle bedrijfswagentransmissies ooit. In de 20 jaar daarna werden er één miljoen stuks van dergelijke transmissies geproduceerd. Een doorslaggevende factor voor dit succes was dat de ontwerpers de mogelijkheid kregen om een volwaardig product te ontwikkelen - zonder de druk om snel succes te moeten behalen.

1983

Inde jaren 70 bedacht en ontwikkelde ZF het concept voor de verlaagde vloer technologie in bussen. Het zou echter nog tien jaar duren voordat er werkelijk vraag naar dit product ontstond. Tegenwoordig is ZF wereldwijd de toonaangevende leverancier van assystemen voor bussen, waarvan de serieproductie van AV 130 in 1983 begon.

1984

ZF verwierf 74,5 procent in Lemförder Metallwaren. Dit was voor ZF een beslissende stap om leverancier te worden van een volledig productpakket inzake chassis- en aandrijflijntechnologie.

ZF ging zaken doen in India middels de oprichting van ZF Steering Gear, Poona (26 procent aandeel).

1986

ZF zette zijn eerste productiefaciliteit in de Verenigde Staten op met de bouw van een fabriek in Gainesville, Georgia. In 1986 startte de fabriek met de levering aan Ford Motor Company met 100.000 transmissies per jaar. De aanwezigheid van ZF op de Amerikaanse markt kreeg daardoor een nieuwe dimensie.

ZF begon de serieproductie van het ZF-Servotronic stuursysteem voor personenauto's. Het kon systeemspecifiek worden geprogrammeerd en werd door experts beschreven als de “kern van een revolutionair stuursysteem.” Een soepel werkende stuurbekrachtiging bij een stilstaand voertuig en stuurkracht die evenredig toeneemt naarmate de rijsnelheid stijgt, kenmerkten de hoogtepunten van dit product.

1990s

1990

ZF werd 75. De ZF Kunststichting werd opgericht en het Onderzoeks- & Ontwikkelingscentrum vierde een grandioze opening.

1991

ZF nam de IFA fabriek in Brandenburg (Duitsland) over en toverde deze om in een hypermoderne productiefaciliteit voor handgeschakelde transmissies. ZF breidde haar activiteiten uit naar nieuwe landen.

1993

ZF Friedrichshafen AG en de Chinese groep Beijing North Vehicle Works richtten samen de Beijing ZF North Drive System Technical Co. Ltd op in de Volksrepubliek China. Dat maakte de weg vrij - heel vroeg in vergelijking met andere Duitse bedrijven - voor het opbouwen van een grootschalige aanwezigheid van ZF in Azië.

1994

20 jaar Duncan, ZF's assensysteem werd voor het eerst geproduceerd.

1999

ZF Lenksysteme GmbH ging in bedrijf.

2000s

2001

Ernst Sachs

De ZF Groep kocht en integreerde het bedrijf Sachs. Dit was een grote uitdaging voor het management en de medewerkers vanwege het grote verschil in de ondernemingsculturen.

2002

ZF Lenksysteme lanceerde de serieproductie van het ZF-Servolectric elektronische stuursysteem. Tot de klanten behoorden BMW, Audi en VW. Het ultramoderne stuursysteem was het resultaat van een joint venture met Robert Bosch GmbH. Samen hadden de twee oprichtende bedrijven hard gewerkt aan de ontwikkeling ervan sinds 1999, hun kennis gebundeld en het project gemeenschappelijk met succes voltooid.

2003

ZF Friedrichshafen AG vergrootte zijn aandeel in ZF Lemförder Metallwaren AG, Lemförde van 75,6 procent tot 100 procent. In ruil daarvoor verkreeg Dr.-Jürgen-Ulderup Stichting, Lemförde, de voormalige aandeelhouder, een 6,2 procent deelneming in ZF Friedrichshafen AG.

2004

Het CDC elektronisch dempersysteem van ZF Sachs maakte zijn debuut in het eerste in serie geproduceerde voertuig van de compacte klasse - de Opel Astra.

2006

ZF presenteerde zijn nieuwe EcoLife bustransmissie op de IAA Bedrijfsautobeurs.

De nieuwe generatie van de 6HP ging in serieproductie.

2007

ZF Engineering Pilsen werd opgericht in de Tsjechische Republiek.

2008

ZF opende zijn eerste Europese industriële productiebedrijf in Schweinfurt (Duitsland) voor de vervaardiging van hybride modules voor personenauto's.

ZF startte de serieproductie van de 7-gang dubbele koppeling transmissie.

De in Brussel gevestigde mededingingsautoriteit keurde de overname van de elektronica-producent Cherry Corporation goed, waaruit de business unit Electronics Components ontstond binnen de ZF Groep.

2009

8HP serieproductie begon in Saarbrücken (Duitsland).

ZF Services breidde zijn wereldwijde reparatie-activiteiten uit voor windturbine transmissies, met een nieuw competentiecentrum in Dortmund (Duitsland), dat optreedt als centraal coördinatiebureau voor reparaties.

Als multinational in de automotive industrie met diepe wortels in de regio waar het werd opgericht, versterkte ZF zijn banden door de Kenniscentra voor jongeren en kinderen in Friedrichshafen (Duitsland) op te richten in 2009. Het doel van deze faciliteit is om jongeren in de regio van herkomst vertrouwd te maken met de wereld van de techniek. Er liggen plannen klaar om meer van dergelijke Kenniscentra's te openen op andere ZF-standplaatsen.

De 8 HP werd op de markt gelanceerd.

2010s

2011

De groep nam Hansen Transmissions International over, dat vervolgens werd ondergebracht in de divisie Windenergie Technologie.

2012

ZF leverde de eerste 7-gang handgeschakelde transmissie.

2012-2013

De eerste 9-gang automatische transmissie voor personenauto's met voorin dwarsgeplaatste motor ging in 2013 in serieproductie. Land Rover heeft zijn serie Range Rover Evoque uitgerust met de 9HP sinds eind 2013. In hetzelfde jaar begon de Chrysler Groep eveneens met een licentieproductie van de 9-gang automatische transmissie die de Amerikaanse autobouwer onder andere in de Jeep Cherokee monteert.

2014

De serieproductie van de plug-in hybride ging van start.

Aanvullende informatie