Nagy a városban A ZF fejlett városi járműve

A rendkívül jól kormányozható, helyben kibocsátásmentes és a vezetővel, valamint a környezettel összekapcsoltan működő: fejlett városi járművével a ZF megmutatja az egyes futóművi, erőátviteli, hajtási és vezetéssegítő rendszerek közötti okos hálózatépítésben rejlő lehetőségeket, és az egyéni városi közlekedés példamutató megoldását kínálja a kompakt és a szubkompakt kocsik szegmensében.

A technika részletesen

Felismer, lenyom, beparkol: a ZF okos beparkolássegítője

A rendszer nem csak a megfelelő parkolóhelyet segít megtalálni a vezetőnek, hanem teljesen önműködően beparkolja a kocsit az úttal párhuzamosan vagy keresztben.

A beparkolássegítő az információit tizenkét ultrahang-érzékelőtől és két infravörös érzékelőtől kapja, amelyek a jármű elején, farán és oldalain helyezkednek el. Ezek az érzékelők segítenek a megfelelő parkolóhely megtalálásában. A vezérlő elektronika feldolgozza az információkat, és az összes, a beparkolásban résztvevő rendszert vezérli, például az elektromos hajtást és az elektromos szervokormány szükséges kormányszögét.

A vezető a beparkolás során a műszerfalon levő kijelző segítségével együttműködhet a járművel, vagy miután kiszállt a kocsiból, egy mobil készüléken, pl. smartwatchon, elindíthatja a beparkolási funkciót. Ezután a fejlett városi jármű a környezetben lépéstempóban, önműködően keresi meg a megfelelő parkolóhelyet, és önállóan kezdeményezi a beparkolás folyamatát.

Vezetési tapasztalat a felhőből: a ZF előrelátó felhősegítője

A PreVision Cloud Assist a ZF előrelátó felhősegítője, felhőalapú vezetéssegítő, amely a maximális hatótávolságról és biztonságról gondoskodik.

A GPS-en alapuló rendszerektől eltérően a ZF koncepciója nem csak a geometriai adatokat és a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó információkat veszi figyelembe, hanem a jármű pozíciójával, az aktuális sebességgel, valamint a kereszt- és hosszirányú gyorsulással kapcsolatos adatokat is tárolja a felhőben.

Ha a vezető újra azonos útvonalon halad, akkor a rendszer e tapasztalati értékek és adatok segítségével a közeledő kanyar előtt kiszámítja az optimális sebességet. A segítőfunkció ilyenkor a kanyar kezdete előtt még időben addig csökkenti a forgatónyomatékot, hogy mechanikai fékezés nélkül lehessen venni a kanyart. Ez nem csak a gépjármű-akkumulátort és a fékrendszert kíméli, hanem a biztonságot is növeli, különösen beláthatatlan kanyarokban.

Színtiszta elektromos: az eTB hátsó tengelyhajtás

A fejlett városi járműben az eTB (electric Twist Beam) a kompakt erőátvitelt félig független hátsó tengely adja, amely a bal és a jobb keréknél helyezkedik el, és egyenként 40-40 kilowattot termel. A tengelynyomaték 1.400 Nm és a legnagyobb fordulatszám percenként 21.000 fordulat, így az alapvetően városi közlekedéshez méretezett jármű legnagyobb sebessége 150 kilométer óránként.

Az elülső tengely is igen innovatív

A legfeljebb 75 fokos kormányszög nagymértékben növeli a prototípus mozgékonyságát és manőverezhetőségét. A futómű-koncepció a kormányzáshoz szükséges erőkifejtést beparkolásnál és fordulási manővereknél lényegesen csökkenti, így elsősorban a szubkompakt autók manőverezhetőségét növeli: a módosított kormányszögnek köszönhetően a fejlett városi jármű fordulóköre 6,50 méter alá csökkent.

A kormánymozdulatokat az elülső tengelyen a hátsó tengely nyomatékirányító rendszere támogatja, amely a hajtóerőt egyedileg osztja el a két hátsó kerékre, ami a kerék ilyen szöge mellett teszi lehetővé az indulást.

Kommunikáció a kormánykerék útján

A vezető minden időpontban tájékoztatva van az előrelátó felhősegítő beavatkozásáról. A ZF fejlett városi járművében alkalmazott multifunkcionális kormánykerék a kormánykerék-koszorún a vezető látókörén belül organikus fénykibocsátó diódás kijelzővel rendelkezik (organic light-emitting diode - OLED). Ez például számos információt jelez ki, például hogy a vezetéssegítő rendszer a kanyar kezdetén mennyivel csökkenti a hajtónyomatékot, és ezt a kanyar után ismét megadja.

A vezető a kézérzékelés (hands-on detection - HOD) révén is állandóan közvetlen kapcsolatban van a fejlett városi járművel. A kapacitív rendszer a kormánykerék-koszorú nagy részét lefedi, és felismeri, hogy a vezető fogja-e a kereket, vagy sem. A kormánykerékbe szerelt elektronikus vezérlés az érzékelt státust digitális jellé alakítja, és a helyi összekötő hálózathoz (Local Interconnect Network - LIN) küldi. Ez viszont a helyzettől függően figyelmezteti a vezetőt, vagy a rendelkezésre álló segítőrendszereket elindítja.