ZF hagyományA ZF a változó időkben

A „Zahnradfabrik GmbH”-t (fogaskerék-gyár) száz évvel ezelőtt alapították. A ZF eseménydús történetében megragadta a vállalkozási lehetőségeket, és a hajtástechnika és futóművek területén vezető technológiai vállalattá fejlődött.

Az innováció és a hagyomány egyensúlya

A ZF folyamatosan fejlődik. Eleinte fogaskereket és hajtóműveket állított elő Zeppelin léghajókhoz, ma pedig az egyik legfontosabb hajtástechnika- és futómű-beszállító a világon. 1915-ös alapítása óta vevői számtalan járművét látta el kezdetben hajtástechnikával, ma pedig kormányrendszerekkel, differenciálművekkel és tengelyekkel is. Aston Martin, BMW, Maserati, MAN, Mercedes-Benz – a ZF nemcsak a saját története megírásához járult hozzá, de sok neves autógyárnak is segített fejlesztéseiben és termékei alakításában. A ZF mérnökei innovációs képességükkel, szakértelmükkel, a korszerű anyagok és a folyamatosan finomított gyártási módszereik alapján mindig is elősegítették a haladást a sorozatgyártásban és a motorsportban egyaránt.

A traktoroktól a helikopterekig

Habár öregek, de még nem roncstelepre valók: a veterán gépjárművek, a traktoroktól és a helikopterektől a motoros jachtokig és a sportkocsikig nemcsak a régi járművek rajongóit lelkesítik fel. Átfogó csoportarchívumával és folyamatosan bővülő történeti gyűjteményével a ZF megőrzi a technikatörténet gazdagságát. Járműgyűjteményéhez tartozik az 1940-es Magirus tűzoltóautó ZF standard sebességváltóval, az 1957-es Porsche Diesel Junior traktor ZF A 4-es traktor-váltóművel, az 1967-es BMW 2000 C a ZF első automata személygépkocsi-sebességváltójával, a 3 HP 12-vel és a ZF kormánycsigájával és kormánygörgőjével, valamint az 1973-as Alfa Romeo Montreal a ZF 5 sebességes kézi váltójával és önzáró differenciálművével.

ZF: a technikai kiválóság márkája

A ZF nagyra értékeli vevői, partnerei és alkalmazottjai bizalmát, büszke arra, hogy reprezentálja a technikai szakértelmet, minőséget és szervizt. A ZF márka nem csak a hagyománytiszteletet jelenti. A vállalat történetének dokumentálása és a technológiai mérföldkövek megőrzése mellett a ZF-nél gyakorlatias fogalmakban is gondolkozunk a hagyományokról. A ZF Tradition cím alatt a ZF termékekkel ellátott veterán autók tulajdonosainak központi helyet biztosítunk. Hozzájuk fordulhatnak kérdéseikkel és problémáikkal a klasszikus autókért rajongók műszaki tájékoztatásért, a javításnál tanácsadásért és pótalkatrészekért.

Mérföldkövek

1910-es

1915

1902-ben, az automobilkor hajnalán, Alfred Soden mérnök üzemvezető-helyettesként lépett be a stuttgarti Daimler céghez. 1906-ban a Daimlertől átment az MAN-ba (Vogelmotor). A felfedező hajlamú mérnök a Boden-tóhoz tett utazása során megismerkedett Zeppelin gróffal, aki megismertette a léghajók technikájával. Kezdeti kételyei után ez annyira elbűvölte, hogy jelentkezett a Zeppelinnél. Soden erőfeszítései meghozták a gyümölcsüket, és 1910-ben az ottani kísérleti osztály vezetője lett. Soden a léghajómotorok tökéletesítése érdekében szerződtette Max Maag svájci mérnököt, aki egy speciális köszörülési folyamatot fejlesztett ki fogaskerekekhez. 1915-ben Maag és Alfred Colsman részvételével megalapították a ZF-et. Colsman foglalkozott a kereskedelmi tevékenységgel.

1917

Bejegyezték a ZF márkanevet, és megtervezték az első logót.

1919/20

A ZF gyártotta az első személygépkocsi-sebességváltókat: a 8 HP sebességváltót és a karos sebességváltót.

1920-as

1921

Alfred Graf von Soden-Fraunhofen, a ZF egyik alapítója, ipari szakembereknek mutatta be a nevét viselő négysebességes sebességváltót. Annak ellenére, hogy a termék élvonalbeli technológiát képviselt, az üzleti áttörés váratott magára. A lelkes mérnök még vasárnapi családi autós kirándulásokon is kipróbálta a sebességváltót.

A vállalat társasági formáját részvénytársasággá változtatta, és 1921. június 24-én bejegyezték a cégjegyzékbe.

1925

A ZF 1925-ben a Berlini Autókiállításon bemutatta innovatív egységes sebességváltóját. Modulszerű kialakítása alapján különféle járműtípusokban lehetett alkalmazni, ami minden addigi sebességváltónál hatékonyabb volt. Az egységes sebességváltó sikerével a ZF áttörést ért el a gépjárműpiacon.

1926

A ZF Berlinben (Németország) létesült gyára - első leányvállalata - megkezdte működését.

1929

Az Aphon sebességváltó, amely 1930-tól szinkronizáló szerkezettel volt ellátva, megszüntette az autózás alatt jelentkező fülsértő zajt.

1930-as

1932

1932-ben a ZF megvásárolta az USA-beli Ross vállalat szabadalmát kormányműrendszerek gyártása céljából. A vállalat már a gyártás első évében 10.000 darab kormányműrendszert adott el, és ezzel megvetette a lábát egy új üzleti területen.

1934

Bevezették a teljesen szinkronizált sebességváltót személygépkocsikhoz (BMW, Mercedes, Horch), melyben kúpos szinkronizálóval optimalizálták az együttfutást.

1937

A náci kormány fegyverkezési politikája következtében a ZF-hez beérkező megrendelések száma növekedett, úgyhogy 1937-ben Schwäbisch Gmündben új gyárat nyitottak. A ZF-nél, csakúgy mint más cégeknél, csak elvétve tanúsítottak ellenállást a nácik ellen.

A ZF az A 12-es rendszerrel forgalomba hozta az első traktor közlőművet.

1940-es

1945-től

Az újjáépítés idejében a ZF dolgozói, köztük Albert Maier igazgató, sikeresen egyesítették erőiket, és Friedrichshafenben új gyárat építettek, lefektetve ezzel a következő, háború utáni időszak alapjait. A dolgozók először háztartási gépeket gyártottak vagy javítottak, mint például nokedlipréseket és húsdarálókat az 5-ös csarnokban, az egyetlen épen maradt üzemépületben. Ezt a francia megszálló erők és a ZF vezetői, köztük Maier, Pirker, Metzger és Mühlhäuser, közötti intenzív tárgyalások tették lehetővé, miután a franciák eredetileg a gyár leszerelését tervezték. Ebben az időben alapították a ZF Passau GmbH-t is.

1946

Albert Maier egy kétüléses kisautót tervezett – a Championt –, az emberek háború utáni mobilitási igényét kielégítendő.

1950-es

1950

Dr. Albert Maier

Augusztusban a francia hatóságok engedélyezték a ZF részvényeinek eladását. A ZF részvényeinek 89,9 százaléka a Zeppelin Alapítványba (Friedrichshafen város 1947-től) került, 6,2 százaléka Brandenstein-Zeppelinhez és a Zeppelin-örökösök társaságához (1990-ig) és 4 százalék a Maag Zahnräder und Maschinen AG-hez (1989-ig). A Vállalat második felügyelőbizottsági ülésén Albert Maiert és Robert Pirkert hivatalosan kinevezték az igazgatótanács tagjaivá, Konstantin Schmäh-t és Ekart Graf von Soden-Fraunhofent az Igazgatótanács helyettes tagjaivá, Dr. Max Grünbeck polgármestert pedig a Felügyelőbizottság elnökévé.

1958

Az 1950-es évek végén a német „gazdasági csoda felgyorsult, a vállalatok exportálni kezdtek a nemzetközi piacokra. Ez a Zahnradfabrik Friedrichshafenre is igaz, amely 1958. augusztus 15-én Brazíliában, São Caetano do Sulban megalapította a ZF do Brasil hajtómű- és fogaskerékgyárat. Több ZF-dolgozó és annak családja számára, akik 1959-ben Brazíliába települtek át, a gyári gépek felszerelésének és a termelés felügyelete céljából, a Boden-tótól való búcsú jelezte a vállalat jövőjének első szakaszát és a nagy kalandot az Újvilágba. Ők autóbusszal utaztak Genovába (Olaszország), majd onnan hajóval folytatták az útjukat Rio de Janeiróba (Brazília).

1959

A legnagyobb megrendelés az Auto Uniontól érkezett (a DB többségi részvényes 1958-tól, a Vemag által São Paulóban DKW-licenc alapján gyártva). A vállalaton belüli gyártmányfejlesztés és a szűkössé vált kapacitás eredményeképp nyitották meg a 2. üzemet. A sorozatgyártás 1965-ig még az 1-es üzemben maradt. Később itt kezdődött a 3 HP 12 gyártása.

1960-os

1960

Az „Őfelsége titkosszolgálatában” című filmben a James Bond (a 007-es ügynök) által vezetett Aston Martin sportkocsik ZF sebességváltókkal voltak felszerelve.

1960-1963

A ZF előrelátó döntést hozott, hogy új termékszegmensbe lépjenek be: tengelyek és közlőművek mezőgazdasági gépekhez.

1961

A ZF partnerkapcsolatba lépett a brit Lotus Formula 1 csapattal. A csapatot 1961-től 1968-ig a ZF mérnökei látták el sebességváltókkal, amelyeket minden verseny után Friedrichshafenben (Németország) személyesen szervizeltek. Ez az együttműködés annyira sikeresnek bizonyult, hogy Jim Clark, a legendás Lotus-pilóta 1968-ig számos nagydíjat és világbajnokságot nyert, és ezzel az autósport világát megismertette a ZF-fel. A Lotusban alkalmazott sebességváltó egy továbbfejlesztett négysebességes egységes sebességváltó volt.

1965

1965-ben a ZF első személygépkocsikhoz fejlesztett automata sebességváltóját, a 3 HP 12-t szabványos sebességváltóként alkalmazták a BMW-k és Peugeot-k sorozatgyártásában. A ZF sebességváltók beszerzését a francia gyártó fejlesztési vezetője, Jacques Desbois, támogatta. Ez elsősorban azon alapult, hogy a háború alatt Friedrichshafenben (Németország) dolgozott mint kényszermunkás, és a rendkívül nehéz körülmények ellenére Desbois soha nem felejtette el egykori kollégáját, Otto Schwabot, aki később a ZF automata sebességváltók atyja lett. Hansjörg Dach és Otto Schwab titokban fejlesztette ki a ZF-nél az első automata sebességváltót. Idejében felismerték a termék lehetőségeit az európai piacon, és hozzáértésükkel tovább fejlesztették a meglevő technikát. Ezzel a ZF automata sebességváltói mai világsikerének alapjait fektették le a gépjárműpiacon.

A ZF 50 éves lett, és a hajtómű- és kormánymű-technológiára specializálódott legnagyobb független európai vállalattá fejlődött.

1970-es

1970

Az 1950-es évek végén a ZF újra repülőgéphajtóműveket kezdett fejleszteni. 1970-ben e hagyományos területén fontos mérföldkövet fektetett le, az MBB BO 105-ös helikopterével. Ez az első nagy sorozatban gyártott, Németországban kifejlesztett helikopter, a ZF FS 72-es erőátviteli rendszerével volt felszerelve. A ZF terméke teljesítette a minőség, pontosság és súly iránt támasztott szigorú követelményeket.

1972

Az „Őfelsége titkosszolgálatában” című filmben a James Bond (a 007-es ügynök) által vezetett Aston Martin sportkocsik ZF sebességváltókkal voltak felszerelve.

1977

Elindult az Ecomat sorozatgyártása. 1981 volt az első év, melyben az Ecomatban mikroszámítógépet alkalmaztak a sebességváltó vezérléséhez. Ez az innovatív technológia egy mikroszámítógépes vezérlőegységen alapult, amelyet Schwarz úr és egy kollégája titkosan fejlesztett ki.

1979

A ZF az Egyesült Államokban Chicagóban a ZF 100 százalékos tulajdonában levő leányvállalattal, a ZF of North America Inc.-del, indította meg a tevékenységét.

1980-as

1980

Tokióban megalapították a ZF Japant a vállalat távol-keleti képviseleteként.

Négyéves fejlesztőmunka után a ZF-Ecosplit nehéz haszonjármű-sebességváltó megérett a sorozatgyártásra. Ez lett a friedrichshafeni gyártás gerince és minden idők egyik legsikeresebb haszonjármű-sebességváltója. A következő 20 év alatt e nehéz CV-sebességváltóból egymillió darabot állítottak elő. Sikerének egyik döntő tényezője az volt, hogy a fejlesztőmérnököknek lehetőséget adtak egy teljesen kiforrott termék kifejlesztésére anélkül, hogy csak a gyors siker elérésére koncentráltak volna.

1983

Az 1970-es években a ZF dolgozni kezdett alacsony padlójú autóbuszok technikáján. De további 10 évre volt szükség, mire a termék iránti igény kialakult. A ZF most a világon az autóbusz-tengelyrendszerek vezető gyártója, amelyek sorozatgyártása 1983-ban kezdődött az AV 130-cal.

1984

A ZF megvásárolta a Lemförder Metallwaren (lemförderi fémáruk) 74,5 százalékát. Ez döntő lépés volt a ZF-nek, hogy teljes körű beszállító legyen az alváz- és hajtástechnika területen.

A ZF megkezdte a tevékenységét Indiában azzal, hogy megalapította a ZF Steering Geart, Puné (26 százalékos részesedés).

1986

Az ZF Gainesville-ben (Georgia) gyárat épített, és beindította az első gyártó telephelyét az Egyesült Államokban. A gyár 1986-ban kezdett szállítani a Ford Motor Companynek évi 100.000 sebességváltót. Ez új szintre emelte a ZF jelenlétét az amerikai piacon.

A ZF megkezdte a ZF-Servotronic személygépkocsi-kormányrendszer sorozatgyártását. A rendszer egyénileg programozható, és a szakértők a „forradalmi kormányműrendszer magjának” nevezték el. A termék kiemelt pontjai voltak a fokozatmentes szervokormányozás és a kormányerő, amely a menetsebességgel egyenletesen nőtt.

1990-es

1990

A ZF 75 éves lett. Létrehozták a ZF Művészet Alapítványt, és a Kutatási és Fejlesztési Központ nagy ünnepséggel kezdte meg működését.

1991

A ZF átvette az IFA gyárat Brandenburgban (Németország), és korszerű gyártóüzemmé alakította át manuális sebességváltók gyártása céljából. A ZF új országokba terjeszkedett.

1993

A Kínai Népköztársaságban a ZF Friedrichshafen AG és a kínai Beijing North Vehicle Works megalapították a Beijing ZF North Drive System Technical Co. Ltd-t. Ez vezetett a ZF széleskörű ázsiai jelenlétéhez – összehasonlítva más német vállalatokkal igen korán.

1994

Duncan, ahol a ZF először gyártott tengelyrendszereket, 20 éves.

1999

A ZF Lenksysteme GmbH megkezdte tevékenységét.

2000-es

2001

Ernst Sachs

A ZF Csoport megvásárolta és integrálta a Sachs vállalatot. Ez nagy kihívást jelentett a vállalatvezetőségnek és az alkalmazottaknak egyaránt, mert a két vállalat termelési kultúrája erősen különbözött egymástól.

2002

A ZF Lenksysteménél megindult a ZF-Servolectric elektromos szervokormány-rendszer sorozatgyártása. A vevőkhöz tartozik a BMW, az Audi és a VW. Az ultramodern kormányrendszert a Robert Bosch GmbH-val közösen fejlesztették ki. A két alapító cég 1999 óta teljes erővel dolgozott a fejlesztésen, és szaktudását összevetve közösen fejezte be a projektet.

2003

A ZF Friedrichshafen AG a ZF Lemförder Metallwaren AG, Lemförde, tulajdoni részesedését 75,6 százalékról 100 százalékra növelte. Cserébe a Dr. Jürgen Ulderup Alapítvány, Lemförde, 6,2 százalékos részesedést kapott a ZF Friedrichshafen AG-ban.

2004

A ZF Sachs CDC elektronikus lengéscsillapítórendszerét először az első sorozatgyártású kompakt autóban, az Opel Astrában alkalmazzák.

2006

A ZF az IAA haszonjármű-kiállításán bemutatta az EcoLife autóbusz-sebességváltóját.

Megkezdődött a 6HP új generációjának sorozatgyártása.

2007

Megalapították a ZF Engineering Pilsent a Cseh Köztársaságban.

2008

A ZF megnyitotta az első európai termelési telephelyét Schweinfurtban (Németország), ahol hibrid modulokat gyártanak személygépkocsikhoz.

A ZF megkezdte hétsebességes kettős tengelykapcsolós sebességváltójának sorozatgyártását.

Az EU versenyhivatala jóváhagyja a Cherry Corporation nevű elektronikus alkatrészeket gyártó vállalat megvásárlását, amely az elektronikus komponensekkel foglalkozó üzletág lett a ZF Konszernen belül.

2009

A 8HP sorozatgyártása megkezdődött Saarbrückenben (Németország).

A ZF Services kibővítette a szélturbina-hajtóművekre szakosodott globális szerviz üzleteit, az új kompetenciaközpont Dortmundban (Németország) van, és szervizt koordináló központként működik.

Mint a régióban mély gyökerekkel rendelkező nemzetközi autóipari vállalat, a ZF 2009-ben a Friedrichshafenben (Németország) fiataloknak és gyerekeknek alapított Tudásműhellyel megerősítette helyi kapcsolatait. A rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a helyi fiatalokkal a műszaki tudományokat. Más ZF telephelyeken további Tudásműhelyeket terveznek létrehozni.

A 8 HP-t bevezették a piacra.

2010-es

2011

A Csoport a Hansen Transmission International vállalatot megvásárolta és integrálta a szélenergiai üzletágba.

2012

A ZF legyártotta a világ első hétsebességű manuális sebességváltóját.

2012-2013

Megkezdődött az első 9 fokozatú automata személygépkocsi-sebességváltókhoz való elülső transzverzális hajtómű sorozatgyártása 2013-ban. 2013 végétől a Land Rover a Range Rover Evoque kocsiját a 9HP-vel szerelte fel. Ugyanabban az évben a Chrysler Csoport is elkezdte a 9-fokozatú automata sebességváltó licencgyártását, amelyet az egyesült államokbeli gyártó többek között a Jeep Cherokee-be szerel.

2014

Megindult a konnektoros hibrid sorozatgyártása.

További információk