Továbbgondolkodás

Mobilitási megoldások egy behálózott világban

A régi határok elmosódnak. Az innovációk, amelyek rányomják bélyegüket a jövőre, már nem csak a járműre hatnak ki. Behálózottság, felhőalapú információk, kiegészítő szolgáltatások: A ZF ezeken a területeken is az új üzleti modellekre vonatkozó ötleteivel foglalkozik.

Az elektromobilitás sokféleképpen válhat elfogadottá. Ezért a ZF az elektromos gépek területén sok év alatt megszerzett fő kompetenciáját új termékötletekkel és kooperációkkal egészíti ki. Partnereivel együtt a ZF kifejlesztette a „Car eWallet”-et, amely a blokklánc-technológián alapul: ezzel a járművek automatikusan kifizetik az áramot a töltőállomáson, a parkolási díjat vagy az útdíjat. További példa új üzleti modellre: Az alkalmazások és algoritmusok tovább növelhetik a közúti közlekedés biztonságát – elsősorban a gyengébb közlekedők számára, mint amilyenek a gyalogosok és a kerékpárosok. Az „X2Safe” okos algoritmus más közlekedővel való fenyegető összeütközésre figyelmezteti felhasználóját. A mobilitási piac minden résztvevőjére irányul az Intelligent Rolling Chassis (IRC) koncepciója, a kizárólag elektromos meghajtású városi járművek indulásra kész platformja. A teljesen sík alap az elülső és a hátulsó tengely között szinte tetszőleges felépítményeket és a belső tér új koncepcióit teszi lehetővé. Az Intelligent Rolling Chassis a kompakt autók, limuzinok, kabriók, furgonok, sőt az önjáró szállítókonténerek alapja is lehet. Ide tartoznak a ZF okosan behálózott mechatronikai rendszerei. Az Openmatics „Dashboard” alkalmazása érdekes a car-sharing szolgáltatók, taxivállalatok és autókölcsönzők számára. Ezzel az alkalmazással gazdaságosan irányíthatják járműparkjukat. A ZF már 2011-ben megalapította az Openmaticset, az első gyártótól független telematikai platformot. Ma a rendszer a konszern számos jövőbe mutató ötleténél fontos szerepet játszik, éspedig személy- és tehergépkocsiknál, valamint ipari alkalmazásoknál egyaránt.

A „zéró vízió” nulla balesetet és nulla kibocsátást jelent. Hogy ezeket a nagyra törő célokat elérhessük, okosan behálózott, önműködő rendszerekre van szükség.

Előrelátó együttműködés

A ZF az elmúlt években az együttműködés határfelületeit folyamatosan bővítette. A konszern a Zukunft Ventures GmbH-val 2016-ban olyan üzleti egységet alapított, amely induló vállalkozásokban tőkével vesz részt, és technológiai vállalatokkal köt kooperációkat – elsősorban olyanokkal, amelyek lényegesen hozzájárulhatnak a ZF jövőbe mutató technológiáihoz. Az új kockázatitőke-társaság az első befektetését az Ibeo hamburgi technológiai vállalatnál valósította meg. A ZF vele együtt fejleszti ki az új Lidar-generációt. Ez az előremutató szenzortechnika éppen az önvezetésnél döntő jelentőségű. A megfelelő partnerek kiválasztása céljából a ZF például együttműködik a Plug and Play céggel, amely az USA-beli Szilícium-völgyből támogat induló vállalkozásokat az egész világon.

Tudjon meg többet a ZF-nél megvalósult változásról

További információk