A változás alakítása

A jövő lehetőségei és kihívásai

A digitalizálás nyomán a társadalom és a gazdaság gyorsan változik. De a változás ritkán volt olyan mélyreható és dinamikus, mint ma. Ez az autóiparra különösen érvényes. 2013-ban a világ összes számítógépe 230 millió terabájt adatmennyiséget hozott létre. Ez a hihetetlen adatmennyiség 2020-ig becslések szerint csaknem az ötszörösére, több mint egymilliárd terabájtra nő.

A bitek és bájtok a gazdaságot is újradefiniálják. A dolgok internete az ipari termékek és fogyasztási cikkek előállítását a jövőben minden ágazatban még erősebben befolyásolja mint jelenleg. Ez a fejlődés az emberek együttélésére is rányomja a bélyegét. A világ lakosságának több mint a fele már ma nagyvárosokban él; 2050-ben ez kétharmad lesz. Ennek messzemenő következményei lesznek az élet minőségére. A megavárosok levegőjének megterhelése már most megmutatja a belső égésű motorokon alapuló mobilitás határait. A CO2- és egyéb kibocsátások, felgyorsítják a klímaváltozást. Ez a törvényhozót hívja porondra: A nemzeti és helyi szabályozásokra is kiható globális klímaegyezmények korlátozzák a kibocsátásokat. A társadalom mindig gyors válaszokat vár az ilyen sürgető kérdésekre – és meg is kapja. A mobilitással kapcsolatosan e válaszokat az autóipar kipróbált, sőt új résztvevőitől is kapják, amelyek alkalmazkodnak e megatrendekhez. Ennek látható jele az elektromobilitás, a helyi kibocsátásmentes mobilitás egyik formája. Egyéb trendek, mint a növekvő behálózottság és az automatizált vezetés, egészen az vezető nélküli autózásig jelentősen növelheti a biztonságot.

Világklíma: tartós felmelegedés

A kibocsátások csökkentése fontos társadalmi feladat marad. Ez enyhíti a klímaváltozást, és javítja a levegő minőségét a városokban: A törvényhozók világszerte egyre szigorúbb irányelveket írnak elő. Ennek következtében az alacsony kibocsátású technika vonzóvá válik. Ha az 1951 és 1980 közötti átlaghőmérsékletet vesszük alapul, akkor a mai napig érzékelhető felmelegedést tapasztalunk.

Digitalizálás Ember és gép egyre jobban erősebben be vannak hálózva

A hűtőszekrény, amely megrendeli az utánpótlást – csak egy a sok vízió közül egy erősebben behálózott világban. Hamarosan megvalósul. Mert a dolgok internete, amely az iparban és az árugazdaságban régóta meghonosodott, ugrásra kész az emberek mindennapjaiba.

Tudjon meg többet a ZF-nél megvalósult változásról

További információk